Roligt att du har hittat hit!

Mitt lilla krypin i cyberspace!
Roligt att just du har hittat hit! :)

fredag 17 maj 2013

Vilken tur!

Dobermann, DCM och avel.

Jag hade en mardröm för ett par nätter sedan. Jag drömde att Izum användes i avel utan att ha gjort en komplett hjärtscreening för Dobermann Dilaterad kardiomyopati (DCM)!

Jag vaknade kallsvettig och hjärtat slog dubbelslag kändes det som. Det var en sån lättnad att det bara var en mardröm.

Jag skulle aldrig i livet låta Izum gå i avel utan att ha testat honom för den fruktade och dödliga hjärtmuskelsjukdomen DCM hos dobermann och andra ärftliga sjukdomar, (komplett Sköldkörtel testad OK 2013. Sedan skall även CAH, vWD, Dilutiongenen och självklart hjärtat kollas innan han ev går i avel. Izum är dessutom en hane över 5 år (allt enl rek i RAS). Han har även fria höfter och ett fint MH med 1:a på skott.)

Izum kommer definitivt inte att para en tik som inte är hjärtscreenad och som saknar andra viktiga tester! Det räcker att endast EN av föräldrarna har DCM så riskerar minst 50% av valparna i kullen att dö av DCM! Det beror på att det är en autosomal dominant ärftlig sjukdom (familjär), vilket innebär att den drabbar båda könen och att det behövs endast en sjuk förälder för att minst halva kullen skall ärva DCM mutationen (-erna)!

Det som alla kända kardiologer rekommenderar idag är att man innan avel och från 3 års ålder (vissa rek från 2 års ålder) gör en komplett hjärtrtscreening d v s  ultraljud med färgdoppler och ett 24h EKG (Holter). Dessa undersökningar kompletterar varandra och ska göras samtidigt  och årligen - så länge hunden används i avel.

Vi kommer inte att finna alla sjuka hundar med hjärttester, men då  har uppfödaren/hanhundsägaren i alla fall gjort vad de har kunnat enligt rekommendationerna - att hjärttesta dobermann före avel!

Prevalensen för dobermann DCM i Europa har uppskattats till närmare 59% och man tror att siffran är ännu högre! Det är  skrämmande hög siffra och man kan inte som uppödare idag bara avla på som tidigare och strunta i hälsotesterna inkluderat att kolla hjärtat på sina avelsdjur.

Vad som dessutom måste till omgående är att minska antalet avkommor per individ, allra helst vad gäller hanarna där det måste till ett avelsstop för de hanar som har väldigt många avkommor, runtom i hela Europa! Det är förödande för vår ras och spridningen av DCM med flera genetiska sjukdomar och det utarmar avelspoolen å det grövsta!

Alla måste bli PROACTIVE vad  gäller testning av DCM och även andra genetiska sjukdomar.

Jag är tacksam att det bara var en mardröm jag hade gällande DCM och avel med en otestad Izum - vilket aldrig kommer att ske! Jag känner ett ansvar för dobermann rasens framtid. Köp inte en dobermannvalp efter föräldrar som inte är komplett hjärtscreenade! Det är du som valpköpare som kan p&verka rasens framtid till det bättre!

Hälsningar

Lenis och Izum

PS. Ena bilden är lånad från det tyska uppropet för att alla avelsdjur (dobermann) ska  hjärttestas innan avel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar